6 мита за билките – развенчани

През цялата си история билките са свързвани с митове, легенди, фолклор, медицински и кулинарни приложения. Но за съжаление има много заблуди относно билколечението и не всяка информация е достоверна и проверена.  В тази статия развенчаваме някои митове за билките.

1. „Билките трябва да се приемат седмици или месеци преди да започнат да работят.“

Мнозина предполагат, че билките и билковите продукти работят само, когато се приемат в големи количества за дълги периоди от време.

Това не е така. Всички билки действат по различен начин, но в най-честите случаи дори приемането на една доза от препоръчаната билка може да има значителни резултати или дори незабавно облекчение.

2. „Винаги е по-добре да се използват билките пресни, а не сухи.“

Тази грешна информация може да бъде опасно схващане, тъй като някои билки, когато се използват в прясно състояние, са токсични и причиняват вреда на организма. Тези видове билки могат да изискват изсушаване и отлежаване за продължителни периоди от време, преди да станат безопасни за употреба.

В крайна сметка някои билки са най-добри, когато се използват сухи, други са най-добри, когато се използват пресни, а за трети това няма значение.

3. „Всяка билка лекува само едно конкретно заболяване.“

Някога се смяташе, че Сао палмето може да се приема само от мъже, тъй като се използва за здравето на простатата, но оттогава проучванията установиха, че е полезно и за жени със синдром на поликистозните яйчници. Билковите продукти съдържат много различни активни химикали, което позволява почти всички лечебни билки да се използват многократно и за различни болежки, заболявания и проблеми

4. „Билките нямат странични ефекти.”

Въпреки че самите билки са естествени, не всички продукти, които ги съдържат, са проверени или се регулират. Произхода на билковите продукти е изключително важен. Съществуват нелоялни търговци, които предлагат непроверени продукти, които могат да бъдат опасни за здравето.


За билките важи правилото, че в някои форми билките също могат да бъдат опасни, например мента, въпреки че се използва за подпомагане на храносмилането като билка, когато е под формата на масло може да бъде токсична.

Има много нежни тонизиращи билки, които обикновено са безопасни и нетоксични. Те са безопасни за повечето хора, като нямат никакви противопоказания.

Билките и билковите продукти се различават по сила и много растения са токсични във високи дози, но когато се дават в подходяща доза от обучен екип, дори някои от тях могат да бъдат ефективно лечение при определени състояния.

5. „Няма никакви странични ефекти от билките.“

Билките съдържат естествени химични свойства, които могат да бъдат използвани за лечение. Тези химикали също са с потенциален риск, тъй като някои могат да навредят на тялото, особено когато се използват неправилно, приемащия има алергия или не се препоръчват за бременни.

6. „Билковите продукти са скъпи.”

 Това не е точно така.

Билковите продукти и цената, която плащаме за тях, е отражение на разходите, необходими за извеждането на тази билка на пазара.

Някой трябва да ги отглежда, да ги бере, обработва, произвежда и да ги поставя на рафта. Те трябва да бъдат проверени и тествани преди да могат да бъдат продадени. Затова смятаме, че те са дори евтини и достъпни.

А при berryway.bg достъпността не е проблем, тъй като всеки следващ продукт Ви носи 4 лв. отстъпка.

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!