Прополис: полезна информация и ползи от приема

бурканче с прополис и цвете до него

Лечението с природни медикаменти и тяхната редовна консумация придобива все по-голяма популярност, тъй като те са лесно усвоими от организма, но същевременно цялостно го укрепват и подпомагат възстановяването, а не действат само като средство за временно овладяване на симптомите. Всички велики древни цивилизации са се възползвали от изключително богатата аптека на природата, и това не е случайно!

Прополисът и производните му продукти представляват едни от най-полезните и мощни природни лечебни средства, както и поредното доказателство за огромното значение, което пчелите имат за планетата. Те притежават множество приложения, както в медицината, така и в козметиката. Вариантите за употреба и приложение на продуктите с прополис са разнообразни, в което ще се убедите до края на тази статия!

Какво представлява прополисът и за какво се използва

Прополисът представлява смес от восък, смола и цветен прашец, като може да го срещнете още и под наименованието “пчелен клей”. Обикновено цветът му е тъмножълт до кафяв. Веществото е основен елемент в пчелните кошери поради своята лепкавост, като служи дори като средство за тяхното дезинфекциране! Основните му полезни свойства произхождат от храносмилателните сокове на пчелите, които обогатяват продукта с ензими под влиянието на млечно-кисела ферментация.

пчелна пита и прополис

Прополисът има широка и комплексна употреба както в медицината, така и в козметиката, с които ще се запознаете по-подробно в следващите редове. 

Основни ползи за здравето от приема на прополис

Независимо дали употребявате прополисови продукти с козметична, или с лечебна цел, тяхното влияние несъмнено е благоприятно за организма. Комбинацията от активни вещества в състава му, сред които ценните храносмилателни ензими от пчелите, етерични масла, полени, витамини, аминокиселини, флавоноиди и др., носи следните ползи:

Подсилва имунната система

Прополисът е ефикасно природно средство, което подсилва имунната ви система, като може дори да ви помогне в борбата с някои алергични състояния. Той подкрепя естествения имунитет срещу вируси и се използва дори при лечението на хепатит. 

Действа антибактериално и противовъзпалително

Прополисът представлява мощно средство в борбата с бактерии и вируси, като редовният му прием може да убие вредните микроорганизми, и е препоръчителен през грипния сезон. Той участва в множество продукти за устна хигиена, тъй като освен че заздравява зъбите, дезинфекцира и мястото, от което навлизат най-много бактерии в организма, а именно – устата.

капкомер с прополис

Укрепва сърдечно-съдовата система

Благодарение на флавоноидите, които действат подсилващо на капилярите и съдовете, консумацията на прополис и алкохолният му екстракт под формата на клеева тинктура е възможно да намалят кървенето на венците и зъбите, както и всички възпаления от подобен характер в устната кухина. Пчелният клей разширява кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и балансира кръвосъсирването.

Заздравява и успокоява кожата

Неслучайно пчелният продукт е основна съставка в толкова козметични продукти. Благодарение на богатия си химичен състав, прополисът участва в заздравителните процеси на кожата, успокоява възпаленията поради антибактериалните си свойства и спомага за нейното регенериране след ухапване, сърбеж, екземи или рани.

Подпомага стомашно-чревната микрофлора

Приемът на прополис е препоръчително да протича паралелно с антибиотично лечение, тъй като подпомага баланса на добрите бактерии в чревната микрофлора. Пчелният продукт е ефикасно средство дори при лечението на рак на дебелото черво!

бурканчета с мед и прополис

Как да се възползвате от многобройните качества на прополиса

Тъй като прополисът участва в направата на множество продукти, може да се възползвате от полезните му свойства по различни начини.

В медицината

Основните лечебни продукти представляват прополис и алкохолният му екстракт – клеевата тинктура. Съществуват и хранителни добавки и пасти за мазане с прополис, за да бъдете сигурни, че не лишавате организма си от полезните свойства на продукта! В мехлемите за нос и продуктите за устна хигиена прополисът също е често срещана съставка.

В козметиката

Пчелният клей участва в състава на различни кремове за кожа, предназначени за облекчаване симптомите на измръзване, раздразнение, акне, рани и пр. Прополисът може да помогне в премахването на брадавици, пигментни петна и други несъвършенства.

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!