Артишок: информация и ползи от приема

Артишок - ползи от приема на растението

 

Човешкият организъм се нуждае от наличието на всички микро- и макроелементи, за да могат да протичат нормално неговите функции и процеси. Богатата и разнообразна диета може да ви осигури тези вещества, но чудесно допълнение към балансираното меню представлява и приемът на хранителни добавки. Независимо под каква форма , не бива да лишавате организма си от жизненоважното наличие на елементите!

Неслучайно растенията са били неотменна част от менюто на древните народи. Плодовете и зеленчуците са основата на всяка здравословна диета поради изключително богатия си на хранителни вещества състав. Артишокът е едно от най-полезните растения, а ако останете с нас до края на статията, ще разберете и защо!

Какво представлява растението артишок

Артишокът е тревисто растение, придобиващо все по-голяма популярност сред почитателите на здравословното хранене, като от неговите полезни свойства са се възползвали дори древните народи. Той произхожда от Средиземноморието, а днес главно се отглежда в Америка и Югозападна Европа. Основните му консуматори са французите, в чиято кухня растението е въведено още по времето на Катерина Медичи.

В следващите редове ще ви запознаем с основните ползи от консумацията на артишок!

Артишок - здравословно хранене

Полезни вещества в състава на артишока

Благоприятното влияние на артишока върху организма се дължи на следните вещества, присъстващи в химичния му състав:

 • Флавоноиди;
 • Аскорбинова киселина;
 • Бета-каротин;
 • Антиоксиданти;
 • Инулин;
 • Рибофлавин;
 • Минералите цинк, натрий, фосфор, калий, магнезий и желязо;
 • Витамини A, B1, B2, C и др.

Всички тези вещества са само част от невероятния състав на артишока, така че се уверете, че не лишавате организма си от тях!

Какви са ползите за организма от консумацията на артишок

Именно на богатия състав на растението се дължат и невероятните му ползи за организма!

Благоприятства сърдечно-съдовата система

Редовният прием на артишок може да намали кръвното налягане, захарта и нивата на “лошия” холестерол, като същевременно засили метаболизма и кръвообращението и снабди мозъка с повече кислород. По този начин се намалява и рискът от поява на сърдечно-съдови заболявания.

Подпомага работата на черния дроб и храносмилателната система

Растението подпомага образуването и придвижването на жлъчния сок, а съдържащите се в състава му антиоксиданти пречистват черния дроб и подпомагат редовното изхождане. Освен това артишокът поддържа баланса на добрите бактерии в стомашно-чревната флора, от които зависи цялостното здраве на организма.

Артишокът действа като антиоксидант и подпомага храносмилателната система

Действа антиоксидантно

Благодарение антиоксидантите в състава му, редовната консумация на артишок може да подсили имунната система и да помогне на организма да се справи с вируси и вредни бактерии много по-лесно и бързо. Тези вещества са основни и в борбата с раковите заболявания!

Освен гореспоменатите ползи, артишокът помага за регулирането на теглото, детоксикацията на организма и намалява газовете и подуването в коремната област.

Как да приемате артишок

Съществуват два варианта за прием на артишок, сред които да изберете най-подходящия в зависимост от вашите предпочитания:

Чрез храната

Добавяйки растението към своето меню поне 2-3 пъти седмично, вие предоставяте на организма си съдържащите се в него полезни вещества по лесно усвоим начин. Артишокът обаче притежава вкус, който е неприятен за доста хора, поради наличието на веществото цинарин, което го прави горчив. Ако не може да го консумирате приготвен под каквато и да е форма, чудесен алтернативен вариант е да заложите на чай от листата му или на хранителни добавки, за да си осигурите необходимото количество незаменими вещества за деня!

Под формата на хранителна добавка

Висококачествените капсули с артишок са лесноусвоими от организма и ви предоставят важни микро- и макроелементи по бърз и лесен начин! Редовният им прием е възможно да повлияе благоприятно на функциите на черния дроб, храносмилателната и имунната система, както и да понижи нивата на холестерол и кръвна захар. Така че, ако още не сте добавили ценното растение към своето дневно меню, независимо под каква форма, време е да го направите и да се убедите сами в неговите ползи!

 • Капсули черен кимион Nurs

  18.00 лв.
 • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

  18.00 лв.
 • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

  16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!