Омега-3: полезна информация и ползи от приема

Шишенце с капсули Омега-3
Балансът на микро- и макроелементи е от изключителна важност за правилното развитие и функциониране на всеки организъм. Съществуват елементи, които човешкото тяло не може да синтезира само, и се налага да бъдат приемани от външни източници. Такива са и есенциалните Омега-3 мастни киселини, чиито източници са хранителните продукти и добавки с рибено масло. Комплексът от мастни киселини е отговорен за множество основни процеси в организма, с които ще ви запознаем по-подробно в следващите редове!

Какво представлява комплексът “Омега-3 мастни киселини”

Мастните киселини са представени от комплекса Омега-3-6-9. Те са полиненаситени и се наричат още “полезни мазнини”, а от тях организмът може да синтезира единствено Омега-9. Липсата на достатъчно количество от мастните киселини в организма е възможно да предизвика множество здравословни проблеми, поради което те са есенциални, а комплексът Омега-3 е неотменна част от тях. Той е пряко отговорен за състоянието на сърдечно-съдовата, нервната и имунната система, като значително може да благоприятства и здравината на ноктите, кожата и косата.

Основните три вида Омега-3 мастни киселини, които са от най-голямо значение за организма, са алфа-линоленовата, ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселина. До края на статията ще ви запознаем по-подробно с комплексното влияние, което тези елементи, с така сложни наименования, оказват върху човешкия организъм и протичането на жизнените процеси.

Какви са ползите за организма от редовния прием на Омега-3

Със сигурност сте наясно, че Омега-3 мастните киселини са много важни за организма, но е време да ви кажем и на какво се дължи това!

Легнало шише и капсули с Омега 3 мастни киселини

Подобряват състоянието на нервната система

Редовният прием на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, както и на хранителни добавки с рибено масло, значително може да ви помогне да се преборите с хроничната депресия, вечната умора и лошото настроение. Те са ефикасни дори при сериозни заболявания, като шизофрения, Алцхаймер или проява на постоянна агресия!

Подобряват функциите на сърдечно-съдовата система

Комплексът Омега-3 мастни киселини е пряко свързан с работата на сърдечно-съдовата система и нейното състояние. Благодарение на приема му е възможно да намалите нивата на лошия холестерол в кръвта, високото кръвно и артериалната плака, като същевременно нормализира степента на съсирване и нивата на триглицериди.

Подсилва имунната система

Приемът на рибено масло и храни, богати на Омега-3, може значително да ви помогне в поддържането на добро здраве и силна имунна система. Това качество на мастните киселини се дължи на факта, че те подобряват функцията на B-клетките, отговорни за синтеза на антитела и имунния отговор, участвайки в образуването на антитела. По този начин Омега-3 комплексът може да ви помогне в борбата с възпалителните процеси в тялото.

Подпомага действието на мозъка и очите

Доказано е, че редовният прием на Омега-3 значително подобрява умствения капацитет и остротата на зрението, като е възможно да повлияе благоприятно дори при лечението на катаракта! Докозахексаеновата киселина е един от основните елементи, изграждащ мозъчната кора, а също така е отговорна за образуването на допамин и серотонин. Освен това мастните киселини помагат за засилване на концентрацията.

Храни съдържащи Омега 3 мастни киселини

Подобрява значително състоянието на косата, кожата и ноктите

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, Омега-3 мастните киселини могат да бъдат ефикасно средство в борбата срещу акнето и за подобряване еластичността на кожата. Комплексът засилва бариерната ѝ функция и действа успокояващо. Освен това те я правят много по-устойчива на вредните и все по-силни ултравиолетови лъчи.

Наред с полезните за кожата свойства, Омега-3 мастните киселини заздравяват косъма, засилват растежа и повлияват благоприятно на косопада. А съдържащите се в комплекса ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселина заздравяват плочката на нокътя, поради което приемът на капсули Омега-3 може значително да ви помогне в борбата с чупливите нокти.

Под каква форма може да приемате Омега-3 мастни киселини

Вече знаете основните ползи за организма, които носи консумацията на Омега-3. За съжаление, дефицитът на есенциалните мастни киселини е много често срещано състояние, и тъй като тялото не може да синтезира мастните киселини само, това налага те да се приемат чрез външни източници – храна и под формата на капсули – хранителни добавки.

Основните продукти, които са изключително богати на Омега-3, са рибата, телешкото месо, яйцата, ядките, семената и бобовите култури. А друг, чудесен и лесен вариант да бъдете сигурни, че не лишавате организма си от есенциалните мастни киселини, е да добавите хранителни добавки с рибено масло към ежедневната си рутина! По този начин необходимата дневна доза Омега-3 е гарантирана, а само няколко дена след приема е възможно да усетите благоприятното влияние на комплекса върху вашия организъм!

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!