Защо черната черница е толкова полезна за здравето?

Знаете ли ,че черната черница е супер храна? Тя е богата на много витамини, минерали, протеини и антиоксиданти. В следващите редове ще ви запознаем с полезните свойства на чернната черница и защо тя е толкова важна за нашето здраве!

В естествени условия, дървото от семейство Черничеви расте в Япония, Индия и Китай. Предполага се, че е пренесено в България от Армения през Турция.
Римляните използвали неузрелите плодове на растението за спиране на кървенето, а сместа от черница, мед и шафран се прилагала като лек при възпалено гърло и болки в стомаха.

“Journal of Food Biochemistry“ провежда изследване, според което черниците съдържат антоцианини, които предотвратяват болестта на Алцхаймер и подсилват паметта.

Изследванията показват, че екстракта от черна черница забавя повишаването на кръвната захар. Черниците се прилагат за лечение на лека форма на захарен диабет, бронхити. Допринасят за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове и често се използва за лечение на атеросклероза, аритмии, тахикардия и сърдечни дефекти.

Стимулират активността на панкреаса и храносмилането. Оказват благотворно въздействие върху въглехидратния и белтъчния обмен, а също така и върху доброто функциониране на нервната система.

Употребяват се при авитаминоза като укрепващо средство, при задух, уретрит, простатит, бъбречни възпаления, за профилактика на раковите заболявания и след като е направена операция или химиотерапия. Билковата паста от черна черница дава голямо количество енергия.

Използват се като подкрепяща храна при малокръвие. Премахват прекалената умора, безпомощност и безсилие.

Черниците свалят холестерола и предотвратяват стомашни язви. Поддържат добрия метаболизъм. Черната черница пречиства кръвта и укрепва целият организъм.

Черната черница е богата на витамини, минерали, протеини и антиоксиданти.
На вашето внимание предоставяме малко повече информация за състава и полезните свойства на черната черница:

Витамин C – активира растежа и възстановяването на тъканите, подсилва имунната система, антиоксидант, от съществено значение за всички органи и жлези, съединителната тъкан. Подпомага лечението при всички здравословни проблеми. Съдейства за синтеза на колаген за здрава кожа и лигавици.

Витамин К1 – участва в механизма за съсирване на кръвта, подпомага черния дроб. Спомага за синтезиране на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, бъбреците и костите

Витамин Е – според проучвания предпазва от високо кръвно налягане, сърдечни болести и рак.

Витамин А – изгражда устойчивост срещу инфекции. Поддържа тъканите в добро здраве. Участва за поддържането на лигавиците на стомашно-чревния тракт здрави.

Витамин B2 – подсилва имунната система. Незаменим за растежа, очите, кожата, ноктите, косата. Спомага за метаболизма на протеините и въглехидратите.

Витамин B6 – подпомага метаболизма на мазнините и въглехидратите, спомага за поддържане на кръвта здрава и за образуването на червени кръвни телца и поддържа нормалното ниво на хемоглобина.

Натрий – незаменим за тялото електролит. Електролитът има роля и като съставна част на продуктите за забавяне на стареенето, поради всеизвестните си хидратиращи свойства. Спомага за нормалния сърдечен ритъм.

Калий – правилната работа на мускулите и нервите зависи от равновесието на натриево-калиевия баланс. Може да лекува акне, алергии, сърдечни болести, алкохолизъм.

Желязо – незаменимо за образуването на хемоглобин, миоглобин и много ензими, за производството на червени кръвни телца, спомага за преодоляване на стреса и болестите. Желязото подсилва имунната система и устойчивостта към настинки, инфекции и болести. То е пренасящият кислорода компонент на кръвта.

Магнезий – естествено помощно средство за по-пълноценен сън, увеличава енергията ви, помага при болки в ставите, успокоява мускулните болки, поддържа здравословно кръвно налягане, хидратира кожата, намалява стреса.

Всички тези невероятно полезни свойства на черната черница са събрани в Билковата паста от Черна Черница Nurs 400 гр. Петмеза на Nurs е студено пресован и НЕ съдържа добавена захар. Освен, че е много полезна, билковата паста е и много вкусна и приятна за прием.

 

 

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!