Цинк: Какво трябва да знаем ако ще го приемаме

Всички знаем за ролята на Цинка в подкрепа на имунната система, но е възможно все още да не сте сигурни дали трябва да го приемате. В следващите редове ще ви представим какво трябва да знаете за Цинк, някои от неговите полезни свойства и най-добрите храни източници на Цинк.

Ползи за здравето от Цинк

В допълнение към ползите му за имунната система, Цинкът играе важна роля и е необходим за работата на повече от 300 ензима, които помагат за доброто храносмилане, нервната система и метаболизма.

Цинкът също помага и за здравето на мозъка. В сравнение с други органи, съдържанието на Цинк е най-високо в мозъка.
Проучване от 2017 година (публикувано в International Journal of Molecular Sciences) заключва, че промяна в баланса на Цинк в мозъка може да има ефект върху състояние на депресия и болест на Алцхаймер.

Цинкът помага на раните ни да заздравеят по-бързо, тъй като той е необходим за възстановяването, растежа и поддържането на здрава кожа. Протеините, които зависят от Цинка играят важна роля в клетките, включително и възстановяването на ДНК. Поради тези причини дефицит на Цинк може да доведе до кожни проблеми и бавно и трудно възстановяване на раните.

Твърде малко Цинк може да наруши сетивата ни и да намали апетита ни. Според проучване, от 35% до 45% от възрастните на и над 60 години приемат Цинк под средното необходимо количество. Някои вреди от дефицита на Цинк са намален мирис, вкус и намален апетит. При възрастните Цинкът играе важна роля в поддържане на работата на тези важни функции.

Най-добрите храни източници на Цинк

За разлика от Витамин D например, Цинкът се намира лесно и в животинските и растителните храни. Най-добрите животински източници включват стриди (които се нареждат на първо място), говеждо, раци, омари, свинско и кисело мляко. Растителните източници включват вегетариански печен фасул, тиквени семки, сусам, кашу, нахут, леща, киноа, овесени ядки и обогатени с цинк растителни храни, като зърнени култури.

В заключение

За да се възползвате най-добре от цинк, без да прекалявате, фокусирайте се върху качествени хранителни добавки и храни, които са източници на Цинк. Насочете се към разнообразни растителни и животински храни. Ако се притеснявате да не получавате достатъчно цинк от обичайната си диета поради диетични ограничения, говорете с Вашия лекар или диетолог за напътствия и дали добавките с цинк може да са подходящи за Вас. Цинкът е един от най-важните хранителни вещества за оптимално здраве, но постигането на правилния баланс е жизненоважно за извличането на неговите ползи.

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!