Коприва: Какви са ползите за здравето и приложенията?

Копривата е тревисто многогодишно цъфтящо растение и най-популярният представител на семейство Копривови. Растението отдавна се използва както за лечебни цели, така и за храна.

Листата и стъблата на билката са покрити с „парещи“ власинки (трихоми), които като подкожни игли вкарват хистамин и други вещества в кожата, предизвикват усещането за парене при докосване.

Коприва също съдържа редица други химикали, които могат да повлияят на хората, включително ацетилхолин и серотонин.

Копривата е много популярна билка с редица ползи и приложения – от намаляване на болката при артрит до лечение на сезонни алергии.

Облекчава артирт

Една от най-известните ползи от копривата е лечението на симптомите на артрит.

Според Фондацията за артрит някои хора твърдят, че копривата може да намали възпалението, да помогне за подобряване на болката при остеоартрит и да облекчи подаграта.

Копривените косъмчета съдържат няколко химикала, които имат болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Това означава, че копривата може да помогне за намаляване на болката и възпалението при състояния като артрит.

Поради неговите противовъзпалителни ефекти, които са довели до сегашната му употреба при състояния като артрит и алергии, изследователите се надяват, че копривата може да има приложение и при други възпалителни състояния, като синдром на раздразненото черво

Намалява действието на сезонните алергии

Сезонните алергии се появяват, когато вещество като полен задейства организма да произвежда хистамин. Хистаминът е това, което причинява характерните симптоми на алергии, като възпаление, сърбеж и копривна треска.

Настоящите доказателства за това колко ефективна е копривата за облекчаване на алергии са смесени. 

Според някои изследвания копривата може да наруши процеса на алергия, като инхибира производството на хистамин в организма и свързаното с него възпаление.

Полезна е за здравето на пикочните пътища

Копривата може да помогне за изхвърлянето на вредни бактерии от пикочните пътища.

Копривата може също да помогне за поддържане на всички лекарства, които приемате за инфекции или състояния, свързани с пикочните пътища. Говорете първо с Вашия лекар за всички възможни взаимодействия между билкови лекарства и лекарства, които приемате.

Силата на полифенолите

Копривата има високо съдържание на растителни химикали, наречени полифеноли. Според изследванията върху полифенолите тези мощни съединения могат да играят важна роля в профилактиката и лечението на хронични заболявания, като диабет, затлъстяване, рак и сърдечни заболявания.

По-специално, полифенолите от екстракта от коприва показаха вълнуващ потенциал за лечение на рак на гърдата и рак на простатата.

 

Може да понижи кръвното налягане

Приблизително всеки трети американски възрастен има високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане е сериозен проблем за здравето, защото ви излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти, които са сред водещите причини за смърт в световен мащаб.

Копривата по традиция се използва за лечение на високо кръвно налягане.

Проучванията показват, че копривата може да помогне за понижаване на кръвното налягане по няколко начина.

От една страна, билката може да стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Вазодилататорите отпускат мускулите на нашите кръвоносни съдове, помагайки им да се разширят.

В допълнение копривата има съединения, които могат да действат като блокери на калциевите канали, които отпускат сърцето ви, като намаляват силата на контракциите.

В проучвания върху животни е доказано, че копривата сваля показателите на кръвното налягане, като същевременно повишава антиоксидантните защитни сили на сърцето.

Въпреки това, ефектите на копривата върху кръвното налягане при хората все още не са ясни. Необходими са допълнителни изследвания върху хора, преди да могат да се правят препоръки.

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!