Ехинацея за железен имунитет, срещу вируси, настинки и грип

Ехинацеята е родом от Северна Америка и е донесена в Европа след колонизацията. Тя е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. В американските степи билката е била една от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Сега то се отглежда целенасочено и има широка популярност в целия свят.

Археолозите са открили доказателства, че американските индианци са използвали ехинацея преди повече от 400 години за лечение на инфекции и рани –  и като “лек за всичко“.

През 1887 г. билката за пръв път е използвана в медицината, а първите научни изследвания върху нея са от 1930 г. Днес лекарите съветват, че тя трябва да е първия ни избор за предпазване от грип, настинка и хрема, за по-леко прекарване на вирусните заболявания. 

Ехинацеята е известна като билка на имунитета.

Подсилва функциите на тъканите, особено на костния мозък, тимуса и далака и стимулира имунната система.  Има силни антибиотични и антисептични свойства. Прочиства кръвта и действа противовъзпалително. Полезна при случаи на артрит и ревматизъм. Полезна при настинки, грип, пневмония,  и подобни състояния. Подсилва клетките. Полезна при проблеми с простатната жлеза. Превъзходна при инфекции  и възпаление на пикочно-половите пътища.

 

Анализ на 14 проучвания открива, че вземането на ехинацея може да намали риска от настинки с над 50% и да намали продължителността им с ден и половина.

 

Неслучайно тя се слави като един от най-мощните природни модулатори и стимулатори на имунния отговор на организма. Лечебните качества и преимущества на тази билка, известни от хилядолетия, са получили одобрение и признание и от съвременната медицина. Неслучайно тя е активна съставка в много медикаменти, предназначени за подпомагане имунната дейност.

Билката с красиви розови цветчета, която напомня повече на маргаритка, не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.

Капсулите с екстракто от Ехинацея съдържат богат асортимент от активни вещества, благодарение на които се смята за ефективна билка в борбата срещу настинка, възпаление и други здравословни проблеми.

Допринася за увеличаване броя на белите кръвни телца и за пречистването на бронхите, втечняването на секрета и насърчаване на отхрачването. Тя е мощно противодейства срещу гъбички и херпеси.

Ехинацеята е богата на антиоксиданти

Билката е заредена с високо съдържание на антиоксиданти. Това са молекули, които помагат да защитим клетките си от оксидативен стрес – състояние, което е свързано с хронични заболявания като диабет и сърдечни заболявания. Някои от тези антиоксиданти са флавоноиди, цикорова киселина и розмаринова киселина.

Ехинацеята понижава кръвната захар

Високата кръвна захар може да повиши риска от здравословни проблеми като диабет тип 1 и тип 2, сърдечни заболявания и хронични състояния.

Изследвания са показали, че ехинацеята може да понижи кръвната захар. В изследване е показано, че екстрактът от Echinacea purpurea потиска ензимите, които усвояват въглехидратите. Това би намалило количеството захар, постъпващо в кръвта ви. Капсулите с екстракт от Ехинацея на Balen ще ви помогнат в борбата срещу високата кръвна захар

Други проучвания в епруветки установяват, че екстрактите от ехинацея правят клетките по-чувствителни към ефектите на инсулина.

Може да намали риска от рак

Някои изследвания показват, че екстрактът от ехинацея може да потисне растежа на ракови клетки и дори да ги убие. Едно от тях показва, че екстрактът от лилава ехинацея и цикорна киселина може да предизвика умиране на ракови клетки.

Друго изследване показа, че същият екстракт убива ракови клетки в панкреаса и дебелото черво, като стимулира процес на контролирана клетъчна смърт. Смята се, че това е вследствие на имуностимулиращите ефекти на ехинацеята.

Може да намали чувството на безпокойство и стрес.

Тревожността е често срещан проблем, който засяга близо един на всеки пет възрастни. През последните години растенията ехинацея се появиха като потенциална помощ при тревожност. Изследванията са открили, че растенията ехинацея съдържат съединения, които могат да намалят чувството на безпокойство. Те включват алкамиди, розмаринова киселина и кофеинова киселина. Капсулите на Balen с екстракт от Ехинацея са чудесен избор срещу стреса.

 

  • Капсули черен кимион Nurs

    18.00 лв.
  • Масло от черен кимион Nurs 250 мл.

    18.00 лв.
  • Капсули от семки на смокиня, зехтин, черен кимион и гроздови Nurs

    16.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!