Гинко – 6 ползи за здравето ни

 Ботаническото название на растението е Ginkgo Biloba. Гинкото е уникален вид, който днес няма близки родственици. Присъщо е за Китай, Япония и Корея, а вече е и с плантации в цял свят. Дървото е известно още от дълбока древност и има различни приложения в традиционната медицина. Използваните части са листата и семената (плодовете) под формата на капсули, чай и билкови пасти (петмез). Полезните вещества в Гинко са флаваноиди (антиоксиданти).

Един любопитен факт за растението Гинко билоба:

На 6 август, 1945 г., над Хирошима е хвърлена атомна бомба. Всички знаят за последствията от нея и за вредите, които е нанесла. Единственият жив организъм, оцелял почти в епицентъра на експлозията и възстановил се напълно изцяло от изгорената и унищожена площ, е дървото Гинко Билоба.

Открито е, че въпреки високата радиация, в ствола, клоните, листата и корените на растението няма никакви мутации или изменения. Много проучвания са направени през последните 20 години за лечебното растение Гинко върху човешкото здраве.

Ако имате проблеми с концентрацията, паметта, студени крайници, непрекъснат ежедневен стрес, то е желателно да се насочите към Ginkgo Biloba. В тази лечебна билка има голямо съдържание и на няколко витамина – А, В,С и Е. Една от най-добрите билки за главния мозък и нервната система.

Подобрява церебралната съдова недостатъчност, използва се в цял свят при загуба на паметта и световъртеж. Подсилва сърдечносъдовата система. Увеличава притока на кръв към тъканите. Подпомага лечението на проблеми с дихателната система – астма, бронхити, кашлица, туберколоза. Използва се при пищене в ушите. Много полезна билка при хемороиди, разширени и варикозни вени – билката елиминира застоя на кръвта и отоците, отново стимулирайки циркулацията на кръвта в целия организъм. Облекчава симптомите на предменструалния синдром. Един от превъзходните природни тоници, особено за нервната система, намалява тревожността и депресията.

 

1. Подобрява паметта

Гинко е една от най-добрите билки за главния мозък и се използва за подобряване на притока на кръв в мозъка. Проучванията доказват, че ползите отиват и по-далеч – подобряват паметта и концентрацията при хора, страдащи от Алцхаймер или деменция.

2. Подпомага зрението

Проучване показва, значително подобряване в състоянието на хора приемащи Гинко по 120 милиграма на ден за период от 8 седмици. Гинко може значително да подобри зрението на дълги разстояния и да спомогне за възстановяване при увредена ретина. Въпреки това са необходими още изследвания в тази сфера.

3. Съдържа мощни антиоксиданти

Учените смятат, че съдържанието на антиоксиданти в състава на Гинко стои зад многото му полезни свойства. Гинко съдържа високи нива на флавоноиди и терпеноиди, които са съединения, известни със силните си антиоксидантни ефекти. Антиоксидантите се борят или неутрализират вредното въздействие на свободните радикали. Свободните радикали са силно реактивни частици, които се произвеждат в организма по време на нормални метаболитни функции, като преобразуване на храната в енергия или детоксикация.

4. Намалява главоболието

Билката е естествено съдоразширяващо средство, което разрежда кръвта и действа като антикоагулант. Всички тези свойства помагат за способността му да облекчава болката. Научно изследване направено върху 50 жени с мигрена, приемали Гинко билоба в продължение на 4 месеца, като се понижил общия брой на мигренозните пристъпи.

5. Предпазва от т. нар. „студени крайници“

Приемът на Гинко има доказани способности да регулира кръвообращението и периферното оросяване. Като стимулират кръвообращението, основните групи фитохимикали в Гинко подобряват дишането и храненето на всички тъкани в организма. Има доказан терапевтичен ефект при тромбофлебит, синдром на Рейно, заболяване на периферните артерии.

6. Има силен антидепресивен ефект и подобрява настроението.

Приемът на Ginkgo Biloba помага за повишаване на тонуса. Веществата в билката участват в процеса на предаване на нервните импулси, което също води до подобряване при състояния на тревога, стрес и лошо настроение, както стимулира способността за логическо мислене и добро разположение на духа.

  • Капсули гинко билоба Nurs

    20.00 лв.
  • Билкова паста с Гинко Билоба Nurs

    15.00 лв.
  • Капсули Гинко Билоба Balen

    20.00 лв.

Вземи 10% отстъпка - абонирай се за нашия имейл бюлетин!

Абонирането е успешно! Очаквай имейл от нас с кода за отстъпка!